Grunder i Sökmotoroptimering

Godmorgon världen!

Jag tänkte i detta inlägg kort gå igenom de grunder som jag anser vara allra viktigast inom sökmotoroptimering. Denna artikel och liknande kommer i framtiden att sammanställas här.

De två hörnstenarna inom sökmotoroptimering

För det första är SEO en engelsk förkortning av Search Engine Optimization. I Sverige är den totalt dominerande sökmotorn Google. Därför är det främst mot Google man jobbar med SEO i Sverige.

Seo börjar bli allt mer populärt och folk blir faktiskt bättre och bättre på att förstå vad som egentligen är viktigt. För 10 år sedan var ofta insikterna minimala. I varje fall, det finns två hörnstenar när det kommer till sökmotoroptimering, de är Innehåll och Länkar. Med innehåll menar jag då texter (eng. content). Dessa två hörnstenar utgör även grunderna i de två delar som sökmotoroptimering ofta delas upp i, nämligen Off Page och On Page.

On page SEO

Detta innebär de förändringar du själv kan göra på din hemsida. Det allra viktigaste är såklart texterna du skriver. Om du aldrig använder vissa sökord, eller tvärtom totalt överanvänder dom, kommer du aldrig kunna ranka högt på dom. Svårare än så är det inte. Men som sagt så finns det en del andra faktorer inom On Page som också kan ha relativt stor vikt.

Ett gäng av dessa faktorer är följande:

  • Intern länkstruktur
  • Sidans laddningstid
  • Användande av olika attribut, t.ex. <h>tagg bildens alt-tag
  • Externa länkar
  • I viss mån click baits – Desto högre CTR i Serpen desto bättre

Det finns många fler små detaljer, men ovanstående är några helt klart viktiga. Det handlar om en bra kombination av allihopa för att kunna maximera sitt resultat.

Off Page SEO

Köpa länkar är viktigt inom SEO

Detta är motsatsen till ON page och är sådant du ej själv kan påverka. Off Page är i stort sett (eller helt?) synonymt med länkar. Alltså att andra webbsidor länkar till din sida. Det viktiga är att det är från bra sidor och inga spam/skräpsajter. Så länge länken är dofollow kommer den ge dig resultat, men det är bättre om den är relevant och i ett sammanhang (textmassa).

Att får inlänkar är inte det lättaste, folk länkar inte hursomhelst till nya små sidor. Därför är det idag vanligt att man köper länkar. Många SEO-byråer tar hellre ett högt månadspris där länkar ingår istället för att sälja dem enskilt. Så länge du får en rapport om länkbygget efteråt kan du känna dig trygg. Då kan du i lugn och ro kolla upp vad det är för sajter och hur bra de är (om det var värt det).